Történet

Az együttes megalakulása 2003 novemberére tehető. Egy korábban működő csoport néhány tagja, valamint a hozzájuk csatlakozott új tagok, 2004 augusztus 20.-án – Sátorhely községgé nyilvánításának 20. évfordulója alkalmából – mutatkoztak be a falu nyilvánossága előtt. A táncok betanítását, valamint az egyesület koreográfusi feladatait ekkor még Kiss Gábor látta el.

2005 áprilisában megtartják első önálló műsorukat, ahol két új táncot is bemutatnak a sátorhelyi közönségnek. Az első komolyabb megmérettetés egy kistérségi kezdeményezés, a Sátorhelyi Folkműhely, amely Varga Veronika, és Kiss Gábor ötlete -és szervező munkája nyomán jött létre.

2006-ban további koreográfiákat tanulnak. Év elején bemutatkoznak a Mohácsi busójáráson, majd ellátogatnak Erdélybe (Aranyosgyéres). Egyre több helyre hívják az együttest, több mint húsz alkalommal adnak műsort. A nyár közepén ismét megrendezésre kerül a tánctábor, majd – a környéken egyedülálló vállalkozásként, kibővülve vendég táncosokkal, Vágyak Köve címmel, egy tematikus táncjátékot mutatnak be a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon.

2007 március 31.-én bemutatják a sátorhelyi közönségnek a második önálló műsorukat, ezen az estén testvértánccsoporti kapcsolatot létesítenek a Csúzai “Csárdás”, és a Tolnai “Forgatós” Néptáncegyüttesekkel!

2008 a jubileum jegyében telik. Az 5 éves együttes új táncokkal, és új táncosokkal bővül, a helyiek mellett, majsi, bólyi és mohácsi táncosok is táncolnak a csoportban. A nyári néptánctábor zárásaként – Folkpiknik néven – nagysikerű műsort adnak a Sátorhelyi Parkban, majd megismételték ugyanezt a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztiválon.
Az év zárásaként pedig a Sátorhelyi Kultúrházban mutatják be jubileumi műsorukat.

A 2009-es évet a Mohácsi Busójáráson adott műsorral kezdik. A tavasz folyamán további táncokat tanulnak be, majd kiegészülve a Sátorhelyi Folkműhely csoportjaival nyárindító műsort adnak Mohácson a Schneider Lajos Művészeti Iskola színpadán. Vendégszerepelnek Mohács francia testvérvárosában, Wattrelos-ban. Július végén már ötödször kerül megrendezésre a nyári tánctábor, és másodszor az ezt lezáró műsor.

2010 -től már egyre határozottabban fogalmazódik meg a saját rendezvények szervezésének gondolata. Pályázati forrásból saját színpadot építenek, valamint színpadtechnikát vásárolnak. Nyáron ismét tánctábor, néptáncfesztivál, majd egy törökországi utazás következik.

2013-ban megtartják 10 éves jubileumi műsorukat a sátorhelyi kultúrházban.

2014-ig rendszeresen megrendezik a nyári tánctábort, és a hozzá kapcsolódó táborzáró műsorokat. Pályázati forrásokból bővítik viseleteiket, és berendezik saját klubhelységüket.

2015-ben váltás történik az együttes szakmai vezetésében. Vass Oszkár, és Vassné Papp Viktória látják el a táncoktatói és koreográfusi feladatokat! Irányításukkal új koreográfiák készülnek, amelyek között a korábbiaknál hangsúlyosabban jelennek meg a szűkebb térség néptáncanyagai. 

2016 szeptemberétől Vassné Papp Viktória vezetésével, két korosztályban is gyermekcsoport kezdi meg a működését.

Az egyesület csatlakozik a Déli Kapu Folklórszövetséghez, csoportjaival részt vesz megyei rendezvényeken.

2018 novemberében a Szekszárdi Néptáncfesztiválon a zsűri különdíjjal jutalmazza a “Táncok Dunaszekcsőről” című koreográfiát. Ez év december 8-án a mohácsi Kossuth Filmszínházban nagy sikerű műsorral ünneplik meg a 15 éves évfordulójukat.